העתקת עצים

העתקת עצים הפכה לשכיחה יותר בשנים האחרונות בארץ בעקבות התיקון לחוק הבנייה, שהוביל לשינוי במעמדם של העצים והרצון לשמר עצים בוגרים במרחב העירוני. הדבר השפיע באופן ניכר על אופן קבלת ההחלטות בנוגע לעצים בעת תכנון עבודות פיתוח ובנייה. הניסיון לא לפגוע בעצים הובילה למאמץ לשמר עצים ככל שניתן או לבצע העתקה שלהם למקום חדש, רצוי בקרבת מקום, כדי לא לפגוע גם באקולוגיה המקומית. בשל ריבוי העתקות עצים שלא לצורך, או העתקות שנעשות באופן לקוי, פקיד היערות הארצי הגדיר את נושא העתקת העצים כמוצא אחרון וכפתרון במקרים מיוחדים במידה ומדובר בעצים בעלי ערכיות גבוהה שלא ניתן לשמרם וקיימת אפשרות להעתקתם וקליטתם במקום חדש. יש שלוש סיבות עיקריות לצורך בהעתקה:

העתקה לצורכי בנייה – כאשר ישנם עצים שמפריעים לעבודות הפיתוח.

העתקה לצורכי נוי – בעת הקמת גינה חדשה והרצון לשתול עצים בוגרים ולא להמתין כמה שנים עד שהשתילים יהפכו לעצים בוגרים.

העתקה בשל פגיעה או סכנה לתשתיות – עץ שעלול לפגוע בקווי חשמל, שורשים אגרסיביים שעלולים לפגוע ביסדות מבנים וכו’.

העתקת עצים
עץ זית בוגר שנועד להעתקה

ההחלטה של פקיד היערות האם לאשר רישיון העתקה לעץ מסוים נסמכת על מספר מדדים ושיקולים אשר משפיעים על החלטתו: מין העץ (ערך המין) מצב בריאותו, גילו, נדירותו וערכו הנופי, תנאי השטח, עונת ההעתקה, שיטת ההעתקה המתאימה, נגישות מאתר ההעתקה אל אתר הנטיעה, אחזקת העץ המועתק ובקרה על קליטתו.

הבקשה לרשיון העתקה תוגש על ידי בעל הקרקע או מיופה כוח מטעמו. ההחלטה של פקיד היערות אם לאשר העתקה תהיה על פי רוב בעקבות ממצאי האגרונום בסקר העצים בו מסקנתו היתה כי ההיתכנות להעתקתם וקליטתם של העצים גבוהה וכמו כן ערכיות העצים גבוהה, ומוצו כל אפשרויות שימור העץ ללא העתקה.

תכנית העתקת העצים בתכניות פיתוח ובנייה דורשת פיקוח צמוד של אגרונום מומחה בתחום. בהמשך למסקנות בסקר העצים ואם אכן הוחלט להגיש בקשה להעתקה לפקיד היערות, יש להכין מפרט עבודה להעתקת העץ, שבו מפורטת שיטת ההעתקה, תחזוקת העץ ופרטים נוספים, אותם מגישים ביחד עם בקשת ההעתקה. קיימות שלוש שיטות העתקה, ויהיה צורך לבחור באחת מהן בהתאם למצב העצים ולוח הזמנים של הפרויקט.

  • העתקה חפוזה – כאשר לוח הזמנים לא מאפשר תכנון והכנה מוקדמת. אך העתקה מסוג זה נחשבת ככריתה, בשל הפגיעה ברוב מבנה שלד העץ. העתקה כזו תאושר אך תחייב פיצוי כספי לפי ערכם החלופי של העצים.
  • העתקה בהכנה קצרת טווח – עץ שמעותק בהכנה של כחודשיים עד שלושה. העתקה כזו מאפשרת העברת העץ תוך פגיעה פחותה יותר, והעץ יועבר עם רוב שלד העץ והשורשים שלו.
  • העתקה בהכנה ארוכת טווח – הכנה שנמשכת בין שנה לשנתיים ותאפשר העתקה והעברה של העץ בשלומותו.
עץ דקל קוקוס בחצר, תקריב של גזע העץ.
עצי דקל לא ניתנים להעתקה

ליווי האגרונום יידרש גם לצורך בחינת היקלטות העצים לפחות ב-36 החודשים שלאחר ההעתקה והיא באחריות הקבלן שביצע את עבודת ההעתקה. אך ההמלצה של פקיד היערות היא שתחזוקת העץ המועתק תמשך תקופה של 5 שנים לפחות. בעת תקופת הליווי האגרונום יבחן ויתעד את תקינות העצים, פעולות האחזקה, השקייה או כל טיפול אחר שידרש על פי חוות דעתו. הדיווח על מצב קליטתו של העץ יוגש לפקיד היערות פעם בשנה על ידי האגרונום דרך יזם הפרויקט.

העתקת עצים דורשת תכנון והכנות קפדניות לצורך קבלת הרישיון והצלחת ההעתקה. בעבודתי בתחום זה אני פועל מתוך התחשבות בלוח הזמנים של הפרויקטים השונים וניסיון להתאים תכנית העתקה שתגדיל את סיכויי קבלת ההיתר להעתקה והיקלטות העצים במקומם החדש.

 

Scroll to Top