בקשה לרישיון כריתה
כריתת עצים – האם נדרש רישיון? בעשורים האחרונים גברה המודעות הציבורית בישראל לחשיבות שימור העצים במרחב העירוני והפתוח מסיבות אקלימיות, אקולוגיות ואסתטיות. אך מודעות זו היא לא תמיד בעלת חשיבות עליונה בעיניהם של יזמים וקבלנים של חברות הנדל”ן והפיתוח. גם אנשים פרטיים מקלים ראש בעניין בבואם לעשות שינויים בשטח הפרטי שלהם.
עם זאת על פי חוק “פקודת היערות” כריתה של עץ בוגר ללא אישור מהווה עבירה פלילית. עץ בוגר הוא עץ שגובהו הוא 2 מטרים לפחות, קוטר הגזע שלו בגובה 1.3 מטרים הוא 10 ס”מ לפחות. במגרש שנועד למגורים עץ בוגר הוא עץ שקוטר הגזע שלו בגובה 1.3 מטרים הוא לפחות 20 ס”מ.

על פי חוק כל המינים של עצי הנוי (למעט רשימה מצומצמת) והבר בישראל מוגנים מכריתה, וזו תתאפשר רק בקבלת היתר לכריתה או העתקה מפקיד היערות. פקיד היערות יאשר כריתת עץ מוגן במספר מקרים, כגון:
- העץ מהווה סכנה בטיחותית מיידית לאדם או לרכוש ולא ניתן למצוא חלופות למניעת הסכנה.
- העץ חולה או מת ולא בר שיקום.
- עץ ממין פולש.
- העץ ניטע נטיעה זמנית.
- כריתת העץ אושרה על ידי הרשות המקומית או קק”ל ורשות הטבע והגנים.

במקרים אחרים פקיד היערות יבחן את ערך העץ על פי רשימת פרמטרים שנאספים במהלך סקר עצים (ערך מין העץ, מיקומו, מצב בריאותו, תרומתו הסביבתית וקוטר הנוף), וייקבל החלטה בהתאם לערך העץ. ההחלטה תהיה האם להשאיר את העץ במקומו, או לתת רישיון להעתקתו או כריתתו. ההחלטה של פקיד היערות תינתן בתוך 21 ימים מהמועד שבו התקבלו כל המסמכים שנדרשו לבקשה. במידה והבקשה לא מתקבלת, ניתן לנסות ולהגיש בקשת ערר.
בתנאי הרישיון לכריתת עץ יקבע פקיד היערות האם יידרש בעל הרישיון לנטוע עץ או עצים חלופיים במקום העץ שייכרת. במקרה שנטיעה חלופית אינה אפשרית, יידרש בעל הרישיון לשלם היטל כספי שישקף את ערך העץ (ערך חליפי בסקר העצים). יתכנו מקרים שבהם ינתן פטור מנטיעה של עץ חלופי או מתשלום היטל כספי. בקשה לרשיון כריתה תוגש על ידי בעל הקרקע או מיופה כוח מטעמו. במצבים בהם הסיבה לכריתה היא מצבו הבריאותי של העץ או מצבו מטעמי בטיחות יש לצרף הנמקה מקצועית המפרטת את סוג ומידת הסיכון והחלופות שנבחנו להקטנת הסיכון ללא כריתתו.
